Blogginlägg

Vad är grejen med Sonic?!

Förlåt internet. Det är givetvis clickbait att sätta en sådan rubrik på ett inlägg den här dagen, då Sonic the Hedgehog blir 30 år gammal.

Men jag förstod aldrig, där i början av 1990-talet, vad grejen med Sonic var. För mig var den blå igelkotten lite som Macintosh. Jag hade kompisar som var helt förälskade, men när jag följde med dem hem efter skolan blev jag inte lika förälskad. Jag förstod inte. ”Ja, det går fort. Men vad spelar det för roll när det inte är kul.” Så tänkte jag då om både Mac och Sonic. Och Mac har inte fått någon andra chans.

Jag har vid flera tillfällen försökt spela om Sonic-spelen på Mega Drive utan att lyckas bli begeistrad. Möjligen, får jag erkänna, kan det bero på att jag helt enkelt är för dålig. Jag tänker på Bubsy the Bobcat. Lite för snabbt för att jag ska hinna reagera och inte tillräckligt kul för att jag ska lära mig banorna utantill och behärska banorna.

Sedan Sonic blev tredimensionell har jag inte testat något spel i serien. Jag har hört av vänner och senare kommentarer på social medier att de senare spelen aldrig blivit lika bra som de första, därför har de inte fått en chans i mina konsoler. Oavsett vad jag tycker om spelen måste jag dock säga att som spelkaraktär kan jag inte komma på många som är större. Några av de Nintendofigurer som Sonic tävlar mot i OS möjligen.

Det känns även bra att spelbranschen är stor nog för spelserier som inte alla älskar. Vi är trots allt olika. Och Jim Carrey var lite rolig i den där filmen. Så, va tusan, grattis på 30-årsdagen Sonic! Må du leva i 30 år till!

Jonas Hrimfei

Retrospelsfestivalen