Blogginlägg

Ninjor på 80-talet – Shinobi

Text: Robert Johansson

På åttiotalet var ninjor de farligaste och tuffaste av hjältar. Såklart försökte man rentvätta ordet när man marknadsförde spel som Teenage Mutant Ninja Turtles, Ninja Gaiden och Way of the Ninja och bytte ut ninja till Hero eller Shadow. När fenomenet ninja spred sig västerut gestaltades de oftast som akrobatiska krigare som tog sig an flera motståndare samtidigt. Men en klassisk ninja gömmer sig i skuggorna och får aldrig synas.

Shinobi

Shinobi lanserades i arkadhallarna 1987. I rollen som Joe Musashi ska du bekämpa en ondskefull organisation kallad Zeed. De har kidnappat barn från Joes ninjaklan. 1988 portades Shinobi till Sega Master System. I versionen till Master System fick Joe en livmätare och när man räddar barnen kan man uppgradera sitt vapen och livmättaren. Mellan de sidoscrollande actionbanorna kan man spela en bonusrunda i tredjepersonsvy, om man har fritagit rätt barn. Klarar man de får man nya Shinjutsu spells.

Köp? Spelet är ganska vanligt och väl värt pengarna det går för om man gillar Master System.

Shadow Dancer

Åter igen var det dags för Joe Musashi att spöa ondingar i stan. Eller hur var det nu? I den ursprungliga arkadversionen namnges inte hjälten och i en del portar har han andra namn än Joe Musashi. Mest förvirrande var det i Master System porten där han kallas Fuma i spelet och Joe Musashi i manualen. Spelet portades till bl.a. Amiga, Commodore 64 och Master System. Versionen till Mega Drive tog däremot en annan riktning och behöll delar av arkadversionen. Det man dock missade att lägga till var en livmätare vilket gör spelet brutalt svårt. Hunden Yamato är till hjälp men om han blir skadad får man vänta en stund så han kan återhämta sig.

Köp? Detta spelet är lite svårare att hitta och rekommenderas endast till de med bra tålamod och stor kärlek till de andra Shinobi spelen.

Revenge of the Shinobi

Detta utvecklades endast till Sega Mega Drive. Denna gång har Joes mästare mördats och hans flickvän blivit kidnappad av den onda organisationen Neo Zeed. Redan vid titelskärmen känner man att detta är något alldeles speciellt . Yuzo Koshiros klassiska Shinobi komposition hörs medans Joe slår bort ninjastjärnor med sitt svärd. Spelet börjar sedan i en klassisk by av ninjor och samurai-bossen som väntar i slutet överraskar ingen. Många av bossarna liknar kända karaktärer som Spindelmannen, Batman, Terminator och Godzilla. Så pass lika att Sega var tvungna att ändra dessa bossar.

För att få fram det bra slutet och rädda tjejen så måste man besegra sista bossen fort. Spelet är utmanande och man måste bemästra dubbel-hoppet för att överleva till slutet.

Köp? Detta är en klassiker till Mega Drive och är inte jättesvårt att hitta, ett givet köp för alla ninjafans.

Shinobi III:Return of the Ninja Master

Neo Zeed är tillbaka igen och självklart kommer Joe slåss ännu en gång för att stoppa deras onda planer. Joe är rörligare och snabbare än någonsin. Dubbel-hoppet från förra spelet är kvar, utöver det så kan Joe springa, vägghoppa, droppsparka samt klättra i taket. Aldrig tidigare har något Shinobi-spel känts såhär smidig att kontrollera. Förutom att rida på en häst och döda flygande ninjor får man åka på en motordriven surfbräda. Spelet har ett utmärkt tempo men också en utmanande slutnivå där man får nytta av alla nya rörelser man lärt sig.

Köp? Ska man bara köpa ett Shinobi-spel så är detta min rekommendation. Tyvärr kostar det ofta mer än de andra spelen.  Ett billigare alternativ är att köpa den utomordentliga Sega Mega Drive Collection till PS3 eller XBOX 360, så får du en väldigt bra HD version.

Alex Kidd in Shinobi World

En parodi på Shinobi och precis som Kid Dracula (Castlevania) och Splatterhouse Wanpaku Grafitti karaktärerna ett mer gulligt utseende. Rädda tjejen är såklart på agendan och denna gången är boven Hanzo förövaren. Istället för kaststjärnor så kastar Alex Kidd spjut, han kan också klättra på stolpar och göra en snurr-attack för att flyga iväg till annars ouppnåeliga platser. Spelet är ganska enkelt och kort men är kul och passar både barn och vuxna.Detta är Alex Kidds sista spel och är förmodligen ett av de bästa.

Köp?  Vanligt, roligt och lättspelat.

1 kommentar

  1. Christian skriver:

    Roligt med fokus på Shinobi. Fantastisk spelserie, men vad sägs om att få med några rader om Shinobi X till Saturn?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *