Blogginlägg

Kirby 25 år – 25 anledningar att gilla Kirby

Kirby 25 år
Det är inte bara 30-årsjubileum för flera spelserier som årets Retrospelsfestival i Malmö uppmärksammar. Den här sommaren firar Kirby 25 år som spelkaraktär och spelserie.

Det var 3 augusti 1992 som Kirby såg dagens ljus i Europa, och då på Gameboy. Än idag produceras nya spel med honom som huvudkaraktär, så sent som i början av juni och E3 utannonserades ett kommande spel, då till Nintendo Switch. Som en hyllning till denna rosa, gulliga blob listar jag nedan – 25 anledningar att gilla Kirby!

 1. Han är rosa
  Det är kanske inte så uppenbart som man först kan tro. Kirbys färg diskuterades under utvecklingen från både vit och gul. I Europa och USA var Kirby till och med vit på det första gameboy-spelets omslag – för spelet i sig avslöjade ju inte vilken färg han skulle ha. Att det sen enades till att behålla den rosa färgen är ett mycket bra val – han är mycket mer igenkänningsbar som rosa än om han vore gul och pikachu-lik.
  kirby-suger
 2. Han kan kopiera egenskaper
  Även här en egenskap som inte kom förrän Kirby gjorde entré på NES, hans numer stora signum att kopiera egenskaper från fienderna han sväljer. Har fienden du nyss svalt bomber? Nu kan du också kasta bomber! Är det istället ett UFO du svalt? Nu blir du också ett flygande tefat som kan skjuta laser! Allt är verkligen möjligt i Kirbys värld.
  .
 3. Han kan flyga
  Seriöst, det är en av de absolut drömscenarierna i ett spel. Kunna flyga! Susa omkring och ta kål på fiender och undvika skott.
  .
 4. Kirbydansen
  Det sötaste firandet att klara en bana, genom att rulla omkring i en dans. Kirbys dans har blivit lika ikonisk som hans rosa färg.
  Waddle-Dee
 5. Waddle-Dee
  I Kirby-universat heter dussinfienden Waddle-Dee och är motsvarande Svamprikets goomba.  Dessutom är hen urgullig. På senare år har Waddle-Dee blivit mer av en sidokaraktär till Kirby, och används flitigt i multiplayerdelar i Kirbyspel. Tack, min ständige player 2!
  .
  Kirby epic yarn
 6. Kreativiteten
  Det är inte bara med klassiska plattformsupplägg som Kirby är en stjärna. Skaparna HAL Laboratory vågar ofta testa nya koncept med Kirby, och han har varit lerboll, gjord i garn, varit 100 stycken, kört racing och mycket mer. Det är få spelserier förunnat att känna att det hela tiden finns nya idéer, och att de förverkligas i bra spel.
  .
 7. Sötheten
  Kawaii-stilen på spel var kanske nånting som vi på 90-talet trodde var enbart för barn, men som man i vuxen ålder kan uppskatta på en helt annan nivå. Kirby är gullig, och det är liksom byggt kring hela universat av hans gullighet. Det låter flummigt, men förbered dig på sockerchock om du ännu inte spelat ett Kirby-spel.
  .
  Whispy woods.jpg
 8. Bossarna
  Bossarna har trots seriens 25 år långa karriär alltid lyckats komma med något nytt. Med många olika formationer! Visst är Whispy Woods en återkommande första antagonist, men det är bara för att vi gillar att se hen gråta, eller hur?
  .
 9. Tillgängligheten
  Kan du hålla i en handkontroll kan du klara första banorna i ett Kirby-spel! Det är ingen hemlighet att spelserien skapades för nybörjare, men det är inget som hindrar mer erfarna spelare att också njuta av Kirby-spel. Här finns något för alla!
  .
  Kirby's_cake
 10. Han älskar godis
  Kirby har inte bara en marshmallowkropp – hans personlighet är dessutom att han älskar mat och godis, gärna slickepinnar eller tårta! Något så enkelt som kan verka igenkännande hos oss som spelar. Och många möjligheter till spelupplägg – flera gånger har bara Kirbys godis blivit snattat, och därefter ger man sig ut på äventyr.
  .
 11. Co-op-möjligheterna
  Ju fler desto bättre, och det gäller verkligen Kirby-serien! Att kunna samarbeta är alltid kul, och även om andraspelarna har andra egenskaper än att kunna suga upp sina fiender och kopiera egenskaperna, så kompletterar det bra och man får en fin upplevelse tillsammans. Rekommenderas!
  .

  Kirbys Awakening

 12. Cameos
  Kirby syns i flera andra Nintendo-titlar utöver sina egen spelserie. Den mest kända är nog Smash Brothers. Men också Animal Crossing, Pokémon, och The Legend of Zelda har haft Kirby-referenser med hans glada nuna som dykt upp.
  .
  kirbyeat
 13. Han är ständigt bedårande
  Även om man försökt tuffa till Kirby i USA genom att göra honom arg på nästan samtliga omslag, så är han urgullighetens favoritblobb. Hans uttryck gör alla cutscenes till en fröjd, och hans oskyldiga tårtätande och mån om sina vänner gör ju att han skrivs in på favoritlistan direkt i ens hjärta.
  .

 14. Musiken
  Poppiga, söta och svängiga chiptunes är Kirbys melodi. Och min också, så många fina trudelutter som man nynnat på tack vare Kirby.
  .
 15. Han är lätt att rita
  En cirkel, två ovaler till armar och fötter, en glad mun och ögon och presto! Kirby är ritad. Med alla avancerade spelhjältar som finns idag är det skönt med att kunna porträttera Kirby så han är igenkänningsbar, relativt enkelt. Jag skulle säga att barn kan göra honom rättvisa!
  .
  kirby power ups.gif
 16. Power ups
  Den egenskap som fienden har när Kirby smaskar i sig denne, den överförs till Kirby att kunna göra. Detta leder till många underhållande stunder, Kirby förvandlas från allt från bildäck, punkare, UFO till eldblåsare eller en sten. Det finns gott om utrymme att leka runt med dessa egenskaper, och det ger i sin tur mycket spelglädje.
  .
  Kirby fighter
 17. Han är en bra fighter
  Kirby är inte bara bedårande, han är en riktig fighter också. Inte minst i Super Smash, där han kan anamma de andra deltagarnas egenskaper precis som i sina egna spel.
  .
  Kirby!
 18. Han är ett bra första virkprojekt
  Tack vare sin sfäriska natur blir Kirby ett utmärkt första virkprojekt att testa, om man är intresserad av amigurumi!
  .
 19. King Dedede
  Pingvinen i clownbyxor som är Kirbys huvudantagonist har stora skopor charm. Man kan inte låta bli att gilla honom, även om han är ens största fiende. En uppblåst typ med en slägga, men också en gråtande pingvin i full mundering.
  Kirby race
  .
 20. Minispelen
  Fånga ägg i munnen istället för bomber! Rejsa mot mål för att få din favorittårta! Skjut av en cowboys hatt! Ja, minispelen är spridda men skojiga inslag i plattformsäventyren. Vissa minispel är så bra man önskar det var en del av ett direkt partyspel.
  .
  kirbymassattack2
 21. Spelomslagen
  Genomgulliga och coola, speciellt de japanska varianterna. Med så många spel i serien finns det en hel uppsjö spelomslag att botanisera bland.
  .
 22. Samlarföremålen
  Tack vare att det är en spelserie som är väldigt lätt att ta sig in i, finns det andra utmaningar, många gånger om att samla grejer. Det kan i andra spel vara en väldigt tråkig uppgift, men just Kirby har hållt en hög nivå när det gäller hur kul det faktiskt är att hitta något man letar efter. Men se upp, det är beroendeframkallande! Snart har du fått för dig att maxa hela spelet.
  kirbysadventure
  .
 23. Temat på världar
  Godismoln, apelsinjuicehav, polkagris gjord i lera eller kanske en eldstad gjord i en vante, av en filt? Allt är möjligt i Kirbys världar! Och hur awesome är inte det, att uppleva allt från djungel till neondisco på bara några minuter?
  .
 24. Detaljerna
  Trots att Kirby-spelen är väldigt innehållsrika så glöms aldrig detaljerna bort. Kirby har urgulliga animationer när han dansar, sover eller inhalerar sina fiender. Banorna och fienderna har iögonfallande stor detaljrikedom, och många gånger får det en att le brett.
  .
  Kirby_warpstar1.png
 25. Stjärnfokusen
  Kirby of the Stars heter han på japanska. Och efter 25 år är han fortfarande en av plattformsspelens starkaste lysande stjärnor. Grattis kära Kirby, må det bli 25 år till av din söta närvaro!
  .
  Vad är din relation till Kirby? Om du helt har missat den bedårande rosa bollen, tycker jag du kan komma och testa Kirby-spel på Retrospelsfestivalen i Malmö i år. Fattar du tycke så blir du många glada speltimmar rikare, det lovar jag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *