Blogginlägg

Simon ’Dragonfangs’ Lövgren – SGDQ 2018

Idag är det äntligen tid för årets Summer Games Done Quick. Ett event där skickliga spelare klarar spel snabbt, så kallad ”speedrunning”, för välgörenhet. Pengarna som samlas in under detta veckolånga maraton går till ”Läkare utan gränser”.  I samband med detta har vi i RSF-crew intervjuat Simon ”Dragonfangs” Lövgren som kommer att vara med och speedrunna Metroid: Zero Mission till Gameboy Advance i ett race tillsammans mot tre andra kämpar.

 

RSF:Game Done Quick är något de flesta spelintresserade känner till. Varför är det så populärt att titta på tror du?

Simon: -Det är redan väldigt imponerande att se på spelare som visar upp den enorma skicklighet och kunskap som krävs för att göra speedruns på hög nivå. Men speciellt på maraton som GDQ, till skillnad från personliga streams, så är förväntan att de flesta som tittar INTE känner till spelet man spelar helt utantill. Så spelare lägger ner mer energi på att göra ‘häftiga’ trick, förklara saker bättre och allmänt vara extra charmiga.

RSF: Du har valt att spela Metroid: Zero Mission. Är det viktigt att det är ett bra spel som man väljer när man speedrunnar?

Simon: -Det finns flera sätt att definiera vad som räknas som ett “bra” spel även utanför speedruns, och det skiljer från person till person. På samma sätt så kommer det finnas olika åsikter om vad som räknas som “bra” spel att speedrunna. Det finns flera personer som har blivit kända (eller ökända?) för att speedrunna spel som klassiskt anses vara dåliga, och AGDQ har ett helt segment som heter “Awful Games Done Quick” där poängen är att kunna skratta åt spel som… inte riktigt fick utvecklingstiden eller budgeten de behövde… medans man fortfarande spelar väldigt fort. Fast om man vill ta det seriöst så är det viktigt att välja ett spel man själv verkligen tycker är kul att spela, för du kommer behöva spela igenom ett antal hundra eller kanske tusen gånger för att komma upp i de riktigt snabba tiderna.

RSF:Vilka råd skulle du ge till någon som vill börja speedrunna?

Simon: -Som sagt, välj ett spel som du helt enkelt tycker är kul att spela. Men det kan också kännas som att det är väldigt mycket att lära sig precis när man börjar, särskilt om det är ett populärt spel. Jag skulle säga att börja så smått det bara går. Gör inte svåra tricks om du inte klarar av dem, spendera lite tid på att plocka upp extra uppgraderingar för att göra det enklare. Och skala försiktigt när det känns bekvämt till de svåra grejerna.

RSF:PAL spel som vi har i Europa var ju långsammare än amerikanska och japanska spel. Och spel kan ju gå snabbare beroende på vilket språk karaktärerna talar. Hur avgör man vilken version man ska spela?

Simon: -Det beror helt på vilket spel man pratar om. Utöver exemplen du gav så kan det finnas det buggar som är exklusiva till vissa versioner av spelet. Lättaste är att bara kopiera de som redan gör speedruns eller fråga om det är oklart. Det går också att acceptera att 10 sekunder kanske inte betyder så mycket för en och köra på versionen man redan äger.

RSF:Att glitcha spelen dvs. att bryta spelets egentliga gång är vanligt i speedruns. Vilket kan bli otroligt kul att se på och inte minst dra ner tiderna rejält. Det finns även de som spelar spelen för att göra och ta allt dvs. ”100%:a” spelen. Vilket är det mest ”ärofyllda” sättet?

Simon: -Det finns inget “ärofyllt” sätt att speedrunna, det är bara en kul hobby. Gör det som du tycker är kul. Det närmsta är väl att det mer prestige i att vara snabb i en populär kategori, men populära kategorier burkar bara vara den flest tycker är kul att spela.

RSF:Hur mycket måste man träna för att ha en chans i ett populärt spel som Metroid: Zero Mission?

Simon: -En chans för världsrekord? Tusentals timmar. Om du redan är skicklig på liknande spel kanske du kan komma undan med hundratals. Men det är MYCKET repetition och att plugga in muskelminne.

RSF:Måste man ha vittnen eller spela på speciella event för att slå rekord eller räcker det med posta en video på Youtube?

Simon: -Olika spel har olika regler för hur mycket bevis som behövs, men en inspelad video brukar räcka.

RSF:Du speedrunnar Metroid-spel, är det också det du tittar på mest?

Simon: -Jag tittar på allt möjligt, men plattformsspel är det jag vanligtvis är intresserad av. Metroid, Megaman, Shantae, Crash Bandicoot, Sonic och liknande.

RSF:Förekommer det några fusk om det ens är möjligt?

Simon: -Det har hänt ett par gånger i populära spel att spelare försökt fuska med en redigerad video. Förr i tiden när Twin Galaxies var den främsta auktoriteten så var det ett par kända namn som helt enkelt ljög om sina tider eller poäng och det har blivit bevisat flera år senare. Dragster är nog det senaste kända exemplet där 35(!) år efter att rekordet blev rapporterat så lyckades man bevisa att tiden faktiskt var omöjlig.

RSF:Hur förbereder du dig inför en racet?

Simon: -Jag gör bara en massa runs. Något år när jag var med i maraton med ESA (European Speed Assembly) som händer i Sverige så slutförde jag minst en run varje dag i nån månad innan eventet. Den här gången är jag mer upptagen i mitt personliga liv, så det är inte helt genomförbart, men jag ska försöka göra så många jag kan, helst väldigt ofta för att bygga upp muskelminne.

RSF:Vi i RSF crew håller tummarna för dig i racet och önskar dig lycka till. Ska vi ha ögonen på andra svenskar?

Simon: -Jag känner faktiskt inte till om några andra svenskar ska till eventet. Men Sverige har flera personer som håller på med speedruns, t.ex. Dxtr, Joka, Coolkid, Tompa och säkert massor med andra personer som jag missat!

RSF:Slutligen: Vad kommer du själv följa på SGDQ?

Simon: -Jag är alltid mest sugen på kul races eller spel jag inte har sett speedruns av förr. Celeste är det jag klart ser fram emot mest i år. Men Mario Maker är också nästan garanterat en highlight.

 

Tack så mycket Simon ”Dragonfangs” Lövgren för att du ville ställa upp på denna intervju. 

Metroid: Zero Mission (Race) startar på onsdag 27/6 kl. 01:39. Sitt med och heja på Simon och glöm för guds skull inte att skänka pengar!

Se streamen HÄR!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *