Blogginlägg

Retrospelsmässan – En sammanfattning

Retrospelsmässan i Göteborg 29 april 2017

Det  var många som hoppade av glädje när RSM utannonserade en återkomst. Nordens största och antagligen centralaste retrospelevent var tillbaka efter ett års uppehåll.

Vad som startade i ett litet kulturcenter 2010 med 650 besökare var nu en betyldigt större tillställning med större intresse än vad arrangörerna någonsin hade kunnat ana. RSM 2015 slog besöksrekord precis som de hade gjort för varje tillställning. Hela 3800 entusiaster tog sig till Eriksbergshallen i Göteborg  för att shoppa, cosplaya, tävla, umgås och spela retro, flipper och indiespel. För många av besökarna var detta bättre än julafton och köade från tidig morgon för att vara säkra på att komma in först.  Det var tydligt att den långa kön och lokalens kapacitet var ett problem och något som behövde lösas inför nästa upplaga.

Alla väntade med spänning på utannonseringen av 2016 års mässa. Istället kom det ett pressmeddelande att arrangörerna behövde en paus från RSM. Var och när nästa mässa skulle äga rum var ovisst. Om det ens skulle bli fler RSM.

Den 2 September 2016 presenterades ett datum och en ny större lokal för RSM 2017. En tidigare hamnlokal (använd främst för import av frukt) i centrum av Göteborg. Ansvariga för mässan och återkomsten är nu Sven Johan Nyström och Andreas Karlsson med hjälp av de tidigare arrangörerna. Trots ny ledning och lokal vill inte Sven eller Andreas ändra för mycket på konceptet men en del små ändringar behövs för att modernisera konceptet. Tex så tar alla säljarna emot swish och det ska även fungera i kön för att lösa biljetter på ett smidigt sätt. På morgonen lördagen den 29 April var förväntningarna höga, den långa kön talade om att retrospelsmässan kommer att kunna pågå i många år framöver.

Bara minuter efter öppningen så fylldes den kyliga lokalen av hundratals besökare. Säljarna var de som tog störst yta i lokalen, allt från bekanta Nintendo och Sega spel gick att lätt hitta hos både privata säljare och mer välkända butiker som Spel & Sånt, Japon och Nostalgibutiken. Här hittade man sina barndomsfavoriter men även mer sällsynta fynd. Spel & Sånt sålde helt nya NES spel och Japon hade med sig en Apple Bandai Pippin i låda.  En konsol som många inte ens hört talas om och färre ens sett.  En av de mest imponerande montrarna hittade man hos Jens på Retroplay som byggt upp hyllpan fulla med Nintendospel. Mest oväntat var antalet av japanska spel till salu. Japanspel som i många år importerat, moddat och spridit sin kunskap i Sverige sålde till alla tänkbara format. Men de oväntade var två säljare som nästan helt exklusivt sålde ovanliga spel till PC-engine, Sega Mega Drive och Saturn. Extra kul för oss som vill upptäcka nya retrospel.

Såklart så fanns det annat än spel att få tag på. Både Viktor och Björn från den populära (men tyvärr avslutade) youtube-showen Revansch lanserade sin tredje säsong på bluray i begränsad upplaga och precis bredvid hittades Tobias från Pixel shirts. Förutom att sälja nördiga t-shirts har han en youtubekanal med sin son William där de spelar spel från Tobias barndom. Skaparna av NES inspirerade spelet Alwa’s Awakening släppte soundtracket till spelet. Inte på en skiva utan såklart på en NES kassett, komplett med både kartong och manual.

Utöver försäljning så hade man tillsammans med Louise från Retrospelsfestivalen anordnat en cosplay parad och en hörna för att umgås och fotograferas tillsammans med  Mario, Luigi och Link. Men även nyare spelkaraktärer som Juri från Street fighter och McCree från Overwatch visade upp sina kreationer. Arkad och flipper-entusiaster kunde gotta ner sig i över 60 maskiner som alla gick att spela på utan kostnad och äldre konsoler fanns tillgängliga för besökarna att prova.

Speedruns höll på hela dagen och av de bästa svenska spelarna visade upp sina talanger i klassiska spel.

Återkomsten av RSM betydde att Super Mario Bros SM var tillbaka men nytt för året var Tetris Challenge där 64 spelare kunde tävla i en klassisk utslagningsturnering.

Tack till alla sköna människor som vi träffade under dagen, även om jag hade velat gå runt mer och hälsa på alla och ta några varv till så var fötterna trötta och huvudet slut. Hoppas vi ser er alla nere i Malmö den 2 september och att vi kan göra en lika fin tillställning som Retrospelsmässan var i år. Annars ses vi definitivt i Göteborg 2018.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *