Blogginlägg

Retro VGS – En ny ”retro”-konsol

Idag ser vi fler och fler spelföretag gå ifrån fysiska kopior av spel som släpps, allting går mot en digital värld där man laddar ner spelen online. Ett team i USA har tänkt gå tvärtemot denna trend och släppa en helt ny konsol som kommer ha spel på kassetter igen! Projektet kallas Retro VGS (som står för Video Game System).

Den sista kassett-baserade konsolen som släpptes var Nintendo 64, för ca 20 år sedan. Sedan dess har man gått över till medier som kan hålla mer och mer data, från CD till DVD och nu hårddiskar och onlinedistribution. Det negativa med den digitala distributionen är att du inte kommer kunna spela dina spel om 20-30 år. Stängs servrarna ner så kan du inte längre ladda ner ditt spel, eller i vissa fall inte ens spela det, som t.ex. Destiny som idag är helt beroende av att man är online.

Man kan hitta gamla kassett-spel till Atari 2600 idag, som snart är 40 år gamla, som fungerar lika bra som förr när du kopplar in dem i en gammal TV. Jag kan förstå idén bakom Retro VGS, för oss samlare får spelen ett helt annat värde jämfört med de senaste Xbox One CD-skivorna som egentligen bara innehåller en nyckel som låter dig ladda ner spelet till din konsol. Däremot kommer dessa kassett-spelen såklart inte att ha lika mycket plats för minne och därmed blir grafiken limiterad.

Vi ser dock en trend i gamla 8-bitars, 16-bitars och 2D-spel på marknaden idag. Nya spel så som Shovel Knight, Hotline Miami, Axiom Verge och Retro City Rampage m.fl. är alla inspirerade av 80- och 90-talets grafik och skulle likaväl kunnat släppts på kassett.

shovel-knight-2

Retro VGS vill återuppliva det klassiska kassettformatet för den moderna eran med en helt ny konsol. Konsolen kommer fokusera på 16-bitarseran. Systemet kommer att få en USB-kontroller med dubbla joysticks samt uttag för de klassiska 9-stifts kontrollerna som fanns till t.ex. Atari och Sega Mega Drive. Konsolen kommer ha utgångar för både HDMI, S-video och komposit för att erbjuda stöd för både nya TV-apparater samt gamla tjock-TVs.

Retro-VGS

Teamet har hittat en producent som tillverkade de gamla Atari Jaguar-konsolernas skal och har kontaktat dem. Genom att återanvända en redan skapad design sparas massor av investeringar mot att designa och ta fram något nytt. Därmed kommer konsolen antagligen få en look som påminner om gamla Atari Jaguar. De har även pratat med flertalet indieutvecklare som har uttryckt intresse för att utveckla spel på kassetter till konsolen och även en del större spelutvecklare från 90-talet som visat intresse att göra eventuella uppföljare på gamla klassiker.

atari-jaguar

Projektet har redan fått stor backning via deras Facebooksida, men först när kickstartern lanseras får vi se om det finns en verklig efterfrågan på formatet och om konceptet går hem hos gamers.

Vad tycker Ni? Vill Ni se en ny konsol med spel på kassettformat?

6 kommentarer

  1. Jesper Jönsson skriver:

    Intressant nyhet! Ska bli roligt och se om det blir något av det.

  2. Emil "Educated Hippie" Hansen skriver:

    Detta skulle vara så underbart. Vore dock också underbart med en kassett som innehar stöd för äldre spel (rom kanske?).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *