Blogginlägg

Retro är modernt

Retrospel är per definition gamla. Det är spel som har några år på nacken, ofta används definitionen ”spel från två konsolgenerationer tillbaka” för att beskriva retro. Om den stämmer har PlayStation 2, Xbox och GameCube nyligen blivit klassade som retrokonsoler. Det går såklart att diskutera om så är fallet. FIFA 2014 som var det sista spelet som släpptes till PlayStation 2 känns iallafall inte som ett retrospel än.

Faktum är att det är lite inne med retrospel och då menar jag inte bara att de spel som kommer säljas på Retrospelsfestivalen i höst är eftertraktade utan även att spelutvecklarna har insett att många blickar bakåt och försöker återskapa gamla spelupplevelser. Tre nya exempel på detta är The Legend of Zelda: Majora’s Mask  3D (till 3DS), Grim Fandango Remastered (till PS4, PS Vita och datorer) och Resident Evil HD Remaster (till bland annat PS4 och Xbox One). Samtliga spelen är nya versioner av över 15 år gamla spel och alla säljer som smör. Resident Evil HD Remaster är Capcoms snabbast säljande digitala titel någonsin och kan stoltsera med att vara det spel som har de bästa försäljningssiffrorna under sin första dag på Playstation Network.  Även Majora’s Mask 3D var en försäljningssuccé och sålde till exempel mycket bättre under sin inledande vecka än va The Legend of Zelda: A Link Between Worlds (som även det är retrodoftande) gjorde under sin första vecka. Även Grim Fandango blev en försäljningsmässig framgång.

Dessa tre exempel kommer alla från de två första månaderna av 2015 och det går definitivt att tala om att det just nu pågår en retrotrend där många gamla klassiska varumärken antingen släpper en ny del i serien som går tillbaka till rötterna eller lanserar högupplösta nyutgåvor av gamla spel. Visst är det en trevlig trend?