Blogginlägg

Flipper- och arkadspel – Mannen bakom Pixel K.A.F.E

Andreas Halonen som driver den spelorienterade restaurangen Pixel K.A.F.E. i Malmö har ett stort allmänt intresse inom spelkultur och har genom åren samlat på sig allt från diverse tv-spel till flipper- och arkadspel. Under en intervju berättar Andreas om sin förkärlek till retrospel.

11010_960941613934082_6257245010200762904_n

Vad var det som fick dig att besluta dig för att starta egen restaurang och varför just spelinspirerat?

-Jag jobbade som kock i Malmö men ville gärna skapa ett ställe där jag själv ville spendera min egna tid. Det blev i slutändan att kombinera mitt stora intresse för spel och mat till det Pixel man idag kan besöka. Många känner sig som hemma när de besöker restaurangen och det var ju en av förhoppningarna jag hade när jag planerade upplägget. Bra mat och en härlig spelupplevelse oavsett om man är nybörjare eller riktigt inbiten spelare. Mitt egna intresse för spel är inte så begränsat utan jag uppskattar de flesta former av spel vare sig det är retro, det ”senaste”, arkad, flipper eller kort & brädspel.

12487_994184163943160_2126758008735030382_n

Hur startade ditt intresse för flipper- och arkadspel?

-Det intresset har funnits med sen barnsben när man åkte på camping eller nöjesparker. Man spenderade de få kronor man hade på att få spela ett par spel. Idag kanske man har både längre speltid i och med man övat en del och ett par kronor mer att spela för. Det kändes naturligt att slå till när man fick möjligheten att köpa ett spel och ha hemma. Det hela började med en arkadmaskin som senare såldes till förmån av ett flipperspel. Dr Who som jag fortfarande har som personlig favorit. Sen blev det ett spel här och där och helt plötsligt så hade man rätt många maskiner. Dock införskaffades flera av maskinerna till förmån av Pixel när jag bestämt mig för att starta restaurangen.

flipper

Hur har du hittat alla dina maskiner?

-De flesta kommer via andra arkad- och flipper-intresserade entusiaster. Man hittar likasinnade på forum och lokala spelställen. Så det dyker upp spel titt som tätt till försäljning. Även försäljningssiter på nätet får in annonser på spel då och då. Möjligheter att hitta maskiner på auktion finns också men mer sällan det dyker upp där. Om man vill och kan så kan man även importera själv från utlandet. För arkadmaskiner finns det gott om t.ex. i Japan. Flipperspel finns det gott om i Europa så vägarna till spel är många. Mina egna spel har alla kommit från olika håll. Allt från andra samlare i Sverige, långt ut på landsbygden i Danmark eller import från Japan via container.

arkadspel

Har du någon pärla i din samling av tv-spel, flipper- och arkadspel som du är extra stolt över?

-Pärlor och pärlor. Finns väl helt klart olika pärlor i samlingen. Vissa kanske har varit fynd, andra har man letat efter länge och andra ligger en varmt om hjärtat för det finns så många fina minnen till. Om jag återkommer till flipperspel igen så var det första spelet jag köpte själv Dr Who och får jag själv bestämma så kommer jag inte göra mig av med det spelet. Jag är själv ett stort fan av serien Dr Who (från 2005 och framåt). Så temat på spelet är helt klart rätt för mig.

Sen att plocka fram just ”pärlor” är väl svårt i sig. När det är så mycket olika som får just det objektet att bli något speciellt. Ta t.ex. min pong-klon som går under namnet ”Alex”. Hittade denna maskin på en loppis för något år sedan för en billig peng. Den är svensksåld och har en manual på Svenska men i pengar är den kanske inte så dyr. Dock håller den ett glatt minne för mig och jag har inte sett nån annan som har en likadan ännu. Givetvis måste det finnas fler där ute men någorlunda ovanlig är den i alla fall.

pixlkafe

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *