Blogginlägg

Famicom – Japans motsvarighet till Nintendo Entertainment System [NES]

De flesta i Sverige känner till Nintendo, det japanska företaget som gav oss Super Mario Brothers, The Legend of Zelda, Kirby, Metroid och flertalet andra klassiker som hyllas än idag. Sverige var tidiga med att få hemma-konsolen Nintendo Entertainment System (även kallad NES) att börja säljas på den svenska marknaden. Konsolen blev en hit! Det många inte känner till är “Famicom”…

I Japan släpptes NES några år tidigare, redan i juli 1983, men kallades där för Famicom. Famicom är en förkortning av Family Computer. Konsolen har inte bara ett annat namn utan även ett helt annorlunda utseende till den västerländska NES konsolen som de flesta antagligen känner igen.

NES konsol

Till skillnad från den lite tråkiga gråa kuben vi fick se här i Europa, och även Nordamerika, så hade Japan en färgglad liten konsol med en annorlunda design. Famicom är vit med vinröda inslag och detaljer av guldfärg. Den största skillnaden är att Famicom-konsolen också är en så kallad “toploader” till skillnad från NES. “Toploader” innebär att man sätter i kassetterna ovanifrån på konsolen. Det är vanligtvis att föredra då spelkassetterna lättare kommer i kontakt med connectorn inuti konsolen. Många har nog varit med om det röda blinkande ljuset på sin NES när konsolen inte vill läsa kassetten, detta inträffar inte på en Famicom lika lätt.

En annan distinktion som däremot är till Famicomens nackdel är att handkontrollerna sitter fast direkt i konsolen och sladdarna är mycket korta. Andra spelarens kontroll har dessutom en inbyggd mikrofon och ingen start eller select-knapp. Mikrofonen användes i vissa spel, t.ex. i The Legend of Zelda skulle man skrika in i den för att eliminera Pols Voices (en typ av fiende i spelet). I den svenska manualen stod det översatt att dessa fiender var känsliga för höga ljud vilket saknade innebörd när vi inte fick någon mikrofon i våra NES-kontrollers.

Famicom konsol

Vi fick lite över 200 licenserade spel släppta till NES här i Sverige, i Nordamerika släpptes 709 licenserade spel medan Japan hade hela 1055 licenserade spel till Famicom. Många spel släpptes på alla marknader, så som Donkey Kong, Super Mario Bros, Zelda osv, men Japan fick självklart många unika titlar som vi tyvärr aldrig fick se ljuset av häröver..

Det fanns fler saker som aldrig tog sig hit till oss, bland annat Famicom Disk System [FDS]. Famicom Disk System släpptes som ett tillbehör till Famicom redan 1986, samma år då vi fick se första ljuset av NES. FDS är en diskettspelare som man kopplade ihop med Famicom-konsolen. De behövde ha en varsin strömadaptor och man kopplade in en sladd med kassett från FDS via kassettingången till Famicomen. Detta gjorde att man nu kunde köpa spel på diskett till Famicom. Många av Nintendos stora spel återutgavs på Famicom Disk System och den stora fördelen var att man nu kunde spara sina framsteg i spelen. FDS spelen hade också lite bättre ljudkvalitet. En del spel som släpptes först på FDS kom senare till Europa och Nordamerika, fast på kassett istället, t.ex. Castlevania, Metroid, The Legend of Zelda, Bubble Bobble mfl.

Famicom konsol + Famicom Disk System

Sharp utvecklade även en kombinerad Famicom med Disk System integrerat, denna kallades för Twin Famicom och var licenserad av Nintendo. Den största fördelen med en Twin Famicom var att den bara krävde en strömadaptor. De tillverkades i totalt fyra olika utförande, två var “turbo och hade turbo-knappar integrerat i handkontrollerna.

Four different Twin Famicom systems

Även kassetterna skiljde sig mycket mellan NES och Famicom, både till storlek och till utseende. Här är några exempel på skillnaden i designen mellan samma spel till NES och till Famicom:

NES vs Famicom

Många här i väst har tagit upp samlandet på Famicom spel. Det finns många outforskade 8-bitars-spel att upptäcka, de är oftast ganska billiga i jämförelse till NES-spel. Dessutom är kassetterna lika söta och färgglada som konsolen!

Famicom spel

2 kommentarer

  1. Ann Person skriver:

    Kan någon berätta vad den kan vara för ’fel’ om jag inte får igång min konsol. Alltså tvn hittar den inte när jag kopplat in den med den kabeln röd vit gul som följer med i köpet.
    Konsolen är inhandlad i tokyo så den är helt japansk.
    Tack på förhand.
    Ann

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *