Bloggarkiv

Nu ändrar vi lagen!

I början av 1980-talet tyckte Sveriges riksdag att det här med spelens fördärvande inverkan på ungdomen hade gått för långt och det infördes en lag som skulle skydda kidsen mot de farliga förströelsespelen. I lagboken heter den Lag (1982:636) om anordnande av visst automatspel, men kallas ofta kort och gott automatspelslagen. Så här i efterhand är vi väl många som kan tycka att ungdomarna inte alls behövde skyddas och att det på många sätt är dumt och fånigt att vi i lagtext ringaktar en viss typ av kultur, men faktum är att lagen fortfarande gäller och den ställer till en del problem!

Läs inlägg...

Johan Huang bygger pärlplatta

Vår alldeles egna Johan Huang har kämpat hårt med restaureringen av den 17 meter långa pärlplattan, föreställande Super Mario Bros. lvl 1-1, och har här gjort en time-lapse-video av hans dagliga arbete.

Läs inlägg...

Retrogatherings logga

Snart dags för Retrogathering i Västerås!

Nästa lördag 26 september klockan 10:00 är det äntligen dags för nästa Retrogathering på Växhuset i Västerås. Retrogathering är Sveriges äldsta årligen återkommande arrangemang för retrospelsfrälsta och den har arrangerats minst en gång om året i Västerås eller Stockholm sedan 2006. I år kommer det bjudas på föreläsningar från Lars Hård (Greve Graphics), Jenny Brusk (högskolan i Skövde, Donna) och Mats Gabrielsson (Datatronic) och spelturneringar i Super Bomberman 2 och Super Skidmarks. Retrogatherings återkommande inslag med auktion och Pong-SM återkommer är så klart även på schemat denna gång. Allt detta och mycket mer kan du uppleva för en hundralapp. Det är väl investerade pengar!

Läs inlägg...

Famicom - NES - xexyz - Kame no Ongaeshi

Famicom-favoriter – Kame no Ongaeshi: Urashima Densetsu

Kame no Ongaeshi – Urashima Densetsu (亀の恩返し〜ウラシマ伝説〜) släpptes 1988 av Hudson Soft till Famicom. Det släpptes även två år senare i USA under namnet Xexyz. Det blev dock ingen jättehit på den tiden, kan bero på att namnet var svåruttalat? ;D Men även att det släpptes ganska sent.

Läs inlägg...

Se världens största pärlplatta på Retrospelsfestivalen 2015

Retrospelsfestivalen samarbetar med föreningen MEGA, som bland annat arrangerar spelkvällar på Spelens hus i Malmö två dagar i veckan.  MEGA kommer bland annat att låna ut utrustning till vårt spelområde. De kommer också att visa upp sin fantastiska pärlplatta, som av allt att döma är världens största. Pärlplattan består av 758016 pärlor och avbildar hela första banan i Super Mario Bros. Varje pärla i pärlplattan motsvarar en pixel  i spelet.

Läs inlägg...

Nintendos Virtual Boy 20 år!

Inte många i Sverige kommer ihåg Nintendos största flopp, Virtual Boy. Först och främst för att den aldrig släpptes i Europa- eller PAL-regionen, sen hade den inte en särskilt lång livslängd heller, men konsolen i sig visar på Nintendos innovativa anda!

Läs inlägg...

Retrospelsmässan 2015

Nu har Retrospelsmässan i Göteborg utspelats och det blev en välbesökt mässa med massor av nördiga inslag!  I år nyttjades större delar av Eriksbergshallen och fler bord fick plats. De hade även en del andra nya inslag så som live Twitchstreamar av både tävlingar, speedruns och övrigt från mässan, samt en podcast på plats från Bitar till Kaffet.

Läs inlägg...

Retro VGS – En ny ”retro”-konsol

Idag ser vi fler och fler spelföretag gå ifrån fysiska kopior av spel som släpps, allting går mot en digital värld där man laddar ner spelen online. Ett team i USA har tänkt gå tvärtemot denna trend och släppa en helt ny konsol som kommer ha spel på kassetter igen! Projektet kallas Retro VGS (som står för Video Game System).

Läs inlägg...

Bärbart

Många har säkert starka minnen från förr hur man brukade krypa upp i soffan och trycka i en kassett i sin bärbara manick för att ensam kunna uppleva och njuta av den lilla, men ack så starka hårdvara som de diverse bärbara konsolerna hade under den tiden.

Läs inlägg...

«...45